Olika skydd till cykelbarnstolarna

Olika skydd till cykelbarnstolarna

När du köper in en cykelsits så ta dig även tid till att se på vilka extraskydd som kan köpas. Att exempelvis kunna sätta barnet på en torr cykelsits oavsett väder är ju uppskattat.

Regnskyddet – Håll cykelsitsen torr

Regnskyddet är inte ett måste – men otroligt bekvämt och smidigt. Självklart kan man ha med sig en handduk och torka av cykelsitsen med men helt tort blir det inte. Dessutom är det ju skönt om den tunna dyna som brukar ligga i sitsen inte är genomsur.

Kostnaden är ca 200 kr vilket kan vara en bra investering mot sura och blöta miner.

Kjolskydd – Håller fötterna borta

Köps en cykelsits som sitter bakom personen som cyklar (fästes i sadelpinnen) har dessa alltid plats för barnens fötter. Dessutom brukar det finnas spännband som håller fötterna på exakt rätt plats. Men i vissa tester har det visat sig att barnen kan råka få in fötterna i cykelhjulen med vissa enklare cykelsitsar. Detta om exempelvis spännbandet går upp.

För att öka säkerheten kan ett kjolskydd köpas in och monteras vid bakhjulet. Som namnet avslöjar är det primärt ett skydd för att inte kjolen ska åka in i hjulet men skyddet fungerar lika effektivt mot småbarns fingrar och händer.

Vindruta – För framåtvänd cykelsits

En cykelsits som fått allt mer uppmärksamhet och popularitet är den som sitter vid styret. Barnet sitter därmed i en sits som hamnar mellan den som cyklar och styret på cykeln. En av fördelarna är att barnet kan se omgivningen framåt (jämfört om man sitter bakom ryggen på den som cyklar). Men samtidigt kan inte barnet vara lika tung som med en cykelsits bakpå cykeln.

Låset – Håller cykelsitsen till rätt cykel

Vi låser våra cyklar – även om de inte alltid är värda mer än en tusenlapp. Men samtidigt finns det mängder av cykelsitsar med högre värde som inte är fastlåsta i cykeln. Sanningen är att det som lätt kan stjälas även lättare stjäls.

Det finns speciella lås som är anpassade till speciella cykelsitsmodeller samtidigt som det finns vissa som är mer generella. Ta med cykeln till en cykelhandlare om du är osäker på vad som passar. Ett alternativ är att gå på återförsäljarens hemsida och se på produkttillbehör.

Förvara sovsäcken rätt

Att sovsäcken är fungerande och i bra skick är nästan en förutsättning för att vandringen eller campingen ska kunna avnjutas ordentligt. En sovsäck som inte klarar av att hålla kylan kan vara förödande om man till exempel vandrar under den kallare halvan av året.

Om du väl har investerat i en riktigt bra sovsäck (vilket kan vara en ganska stor investering) är det också läge att sköta om den så att den får ett långt och lyckligt liv. Det finns ett antal saker man kan göra för att sovsäcken ska hållas i ett bra skick längre, varav det viktigaste kanske är förvaringen. Här är några tips på hur den kan förvaras på bästa sätt.

Förvara den utvikt om möjligt

Hur man förvarar sovsäcken är viktigt för att den ska må bra en längre tid. Ett misstag som många gör är att förvara sovsäcken hoptryckt i en plastpåse en längre tid. Om det här görs långvarigt kommer det att förkorta livslängden, då komprimering (om det sker under en längre tid) inte är bra för sovsäcken.

Det bästa är om den får förvaras utfläkt. Det här görs bäst genom att till exempel hänga upp den på en stång eller liknande. Ett annat alternativ är att ha den utvikt på golvet. Att ha sovsäcken hängande på en stång, eller liggandes på golvet, är givetvis inte så platseffektivt dock.

Kan dock vikas ihop

Även om det är bäst att ha den utvikt, kan den också fint rullas in och förvaras i påsen som kom med vid köpet av den. Tänk på att oavsett vilket material sovsäcken är av, och oavsett hur den ska förvaras, bör den alltid vädras ut ordentligt innan den stoppas undan en längre tid.

Om de här skötselråden följs kommer din sovsäck att hållas i ett fungerande skick bra mycket längre än om dessa råd ignoreras.

Om Abu Garcia

Abu Garcia är ett välkänt varumärke inom sportfiske. Huvudkontoret ligger i Karlshamn kommun i Blekinge, och de fokuserar främst på att tillverka utrustning för sportfiske.

Varumärkets historia

Det var Carl-August Borgström som år 1921 la grunden till företaget. Han startade då Aktiebolaget Urfabriken (förkortat ABU). Tidigare hade Carl-August arbetat på Haldafabriken som verkmästare, men blev efter 1:a världskriget friställd då Halda stötte på en del motgångar.

Fickur vad det som först tillverkades hos AB Urfabriken. Förutom fickur tillverkade man även telefonkontrollur och väckarklockor. Carl-Augusts son, Göte Borgström, tog sedan över företaget och valde då att satsa på att utveckla taxametrar. Det här ledde till att år 1939 offentliggjorde världens till storleken minsta taxameter. Andra världskriget var dock ingen lätt tid för många företag – och inte heller för AB Urfabriken. Kriget innebar nämligen ett väldigt hårt slag mot taxibranschen, och därmed även Urfabriken. Ur den svåra tiden kom en rad nya idéer – bland annat att börja tillverka spinnrullar för sportfiske. Det här kom sedermera att bli Urfabrikens inriktning, det vill säga utrustning för sportfiske.

År 1942 presenterade företaget sin första spinnrulle: Record. Ända sedan dess har företagets huvudsakliga prioritet varit tillverkning av utrustning för just sportfiske. Urfabriken drevs länge inom familjen Borgström. 1981 gick företaget dock ur familjen och har sedan dess haft flertalet olika ägare.

1984 var ett stor år för företaget då de köpte upp sin distributör som då var baserad i Nordamerika. Distributören hette Garcia och det var till följd av det som företaget fick namnet det har än idag, ABU Garcia. Omkring ett decennium senare, år 1995, köptes företaget av ett amerikanskt företag, Berkley.

Företaget idag

Idag är Abu Garcia en del av Pure Fishing, som även består av bland Fenwick, Stren, Mitchell och just Berkley. Företaget ger också ut en tidning för sportfiskare, Napp och Nytt.